چارچوب کلی بیان مسئله تحقیق
در بیان مسئله تحقیق ابتداعا ً در حد یکی دو پاراگراف یا یکی دو صفحه مسئله یا مشکلی را که وجود دارد و ابعاد آن تشریح شده و در انتها در قالب یک نتیجه گیری سوال اصلی تحقیق بیان میشود.بدین منظور باید از کلی گویی، ذکر بدیهیات نظری و طرح مطالب نامربوط خودداری نمود. سوال اصلی تحقیق اولا باید جامعیت داشته باشد یعنی موضوع را پوشش بدهد بطوریکه با تجزیه آن بعداً سولات تحقیق بر پایه آن اهداف و فرضیات تحقیق تعریف شود. و ثانیاً بهتراست سوال تحقیق با استفاده از ادات استفهام (چه، چقدر، چگونه، چرا، به چه میزان، کدام و ...) سوالی شود.
اهمیت و ضرورت انجام تحقیق: در بیان این قسمت باید به نکات زیر توجه شود:
• شکل بیان مطالب: باید بصورت فهرست وار دلایل اهمیت و ضرورت انجام تحقیق بیان شود. بعنوان مثال بصورت زیر در ارتباط با یک تحقیق خاص دلایل اهمیت و ضرورت عبارتند از:
اهداف تحقیق: در ارتباط با اهداف تحقیق نکات زیر حائز اهمیت است:
نکته 1) نوع اهداف :
تحقیقات براساس معیارهای مختلفی تقسیم بندی میشوند که یکی از آنها معیار هدف تحقیق بود. از این جهت تحقیقات به 3 یا 4 دسته شامل تحقیقات بنیادی، نظری، علمی و کاربردی (بعضاً علمی و کاربردی را توسعه ای میگویند.)
در تحقیقات بنیادی و نظری اهداف میتواند بعنوان اهداف کلی و ارمانی تعریف شود مثل خلق یک روش، تکنیک یا تکنولوژی جدید یا اهداف صرفنظر از قلمرو مکانی و زمانی خاص بصورت کلی تعریف میشوند. تحقیقاتی که از نوع علمی کاربردی هستند، اهداف آن باید از نوع ویژه (حل مسئله، مشکل و بهبود وضعیت مربوط به سازمان خاص) یا کاربردی باشد.
موضوع تحقیق: عبارت است از شبه جمله مصدری که هدف نهایی و اصلی تحقیق را تشکیل می دهد.در این ارتباط چند نکته ذکر می شود:
1) موضوع تحقیق به لحاظ نگارشی یا به اصطلاح انشایی یک شبه جمله مصدری است. مثلاً شناسایی رابطه بین حجم نقدینگی و بازده سهام در شرکتهای منتخب بورسی - تاثیر آموزش ضمن خدمت کارکنان بر کیفیت عملکرد آنها - طراحی و استقرار سیستم ABC در شرکتهای تولیدی - زمینه های استقرار سیستم حسابداری محیط زیست در اداره منابع طبیعی شهرستان .... - شناسایی عوامل موثر بر سودآوری در بانک ملی ایران.
2) موضوع تحقیق یک هدف، آرمان یا غایت نهایی است که پس از انجام تحقیق باید به آن دست پیدا کرد و با تجزیه آن هدف، به اهداف فرعی رسید و بر مبنای اهداف فرعی، فرضیات و سوالات را مطرح کرد.
3) معمولا ً شبه جمله مصدری بیان شده رابطه بین دو یا چند متغیر رابیان می کند رابطه ای مثل تاثیرگذاری، رابطه ریاضی بین متغیرها، مقایسه ای یا رابطه علت و معلولی.
شیوه تدوین پایان نامه
یكی از اهداف اصلی نگارش هر پایان نامه دراصل آشنا نمودن دانشجو با نحوه نگارش و تنظیم یك مبحث علمی است.
پایان نامه نوشته ای است شامل چكیده پایان نامه به فارسی، فهرست تفصیلی مطالب، فهرست تصاویر، جداول و نمودارها،مقدمه و تاریخچه مختصر، مروری بركارهای انجام شده و آخرین اطلاعات تئوری، عملكرد تحقیقی و عملی نتایج، بحث و پیشنهادات و فهرست منابع و ماخذ كه توسط دانشجو و با هدایت و نظارت استاد راهنما و همكاری استادان مشاور (در صورت داشتن) تنظیم و تدوین می شود.
جامعه آماری: عبارت از مجموعه ای از افراد اعم حقیقی یا حقوقی یا اشیاء یا پدیده هایی هستند که بر مبنای صفات مشترک مورد مطالعه قرار میگیرند.
در مورد جامعه آماری باید به نکات زیر توجه شود:
روش و ابزار گردآوری اطلاعات
انواع روشهای گردآوری داده ها:
دراین قسمت باید مشخص شود که از چه روشهایی یا به چه طرقی داده های خام در تبیین ادبیات تحقیق یاانجام تحقیق میدانی گردآوری میشوند. دراین مورد بایدبه نکات زیرتوجه شود:
جنبه نوآوری و جدید بودن تحقیق
یکی از ابعاد اساسی که در انتخاب یک موضوع تحقیق و ارزیابی آن و حتی ضرورت انجام ان مورد توجه قرار می گیرد جنبه جدید بودن ان است، در این قسمت جنبه جدید و نوآوری در محقق و انجام تحقیق مشخص می شود که نکات اساسی در این ارتباط عبارتند از:
نکته 1) اهمیت جدید بودن و نو بودن تحقیق:
بعضی از جنبه های اهمیت عبارتند از:
تحقیق
تحقیق را به عنوان کوششی منظم جهت فراهم نمودن پاسخ یا پاسخهایی به سؤالات مورد نظر تعریف کردهاند. هدف اصلی هر تحقیق حل یک مشکل یا پاسخگویی به یک سؤال و یا دستیابی به روابط بین متغییرهاست. اهداف فوری هر تحقیق از قبیل:
کاوش:(Exploration )
توصیف:(Description )
پیش بینی:(Prediction )
تبیین و کنترل(Explanation ) و عمل:(Action ) محقق را کمک میکند تا دریابد چه سؤالاتی را بپرسد و بدنبال چه پاسخهایی بگردد.
تحقیق
تحقیق را به عنوان کوششی منظم جهت فراهم نمودن پاسخ یا پاسخهایی به سؤالات مورد نظر تعریف کردهاند. هدف اصلی هر تحقیق حل یک مشکل یا پاسخگویی به یک سؤال و یا دست یابی به روابط بین متغیرهاست. اهداف فوری هر تحقیق از قبیل:
محقق را کمک میکند تا دریابد چه سؤالاتی را بپرسد و بدنبال چه پاسخ هایی بگردد.
مدل تحقیق:
مهمترین جزء طرح تحقیق، مدل تحقیق است و اهمیت آن از جهات زیر است:
1) چارچوب کلی اجرای تحقیق را مشخص می کند.
2) نوع اطلاعات که در کار مدیران باید گرداوری شود را مشخص می کند.
3) چارچوب روش تحقیق بر مبنای آن تعیین می شود.
4) امکان پذیری اجرای تحقیق را میتوان بر مبنای تعریف متغیرها، نحوه اندازه گیری آن در مدل بررسی کرد.
تعریف متغیر
محقق پس از تنظیم اهداف و به دنبال آن تدوین سؤالات و فرضیه های پژوهش، مبادرت به تهیه لیست اطلاعات مورد نیاز و به عبارت دیگر متغیرهای مورد نیاز جهت پاسخ به سؤالات پژوهشی با آزمون فرضیه های آماری می نماید.
در هر مطالعه ای محقق به دنبال اندازه گیری تعدادی متغیر می باشد. متغیر به هر صفتی که بتواند بیش از یک مقدار یا حالت داشته باشد، یعنی قابل تغییر باشد گفته می شود. به عنوان مثال قند خون، فشارخون و ... در افراد مورد مطالعه، می تواند از فردی به فرد دیگر تغیر کند لذا این صفات متغیر هستند.
در یک نگاه کلی می توان اهداف را به دو گروه تقسیم نمود. بعضی از اهداف در پی یافتن یک شاخص توصیفی برای متغیر هستند مثلاً "تعیین طول بند ناف جنین به سانتی متر". در پایان طرح در پاسخ به این هدف یک عدد مشخص می گردد که همان میانگین طول بند ناف می باشد، پس این هدف از نوع توصیفی است. دسته ی دیگری از اهداف، تحلیلی هستند یعنی حالت تفسیر و مقایسه دارند و ارتباط بین دو متغیر را نشان می دهند. به عنوان مثال "تعیین ارتباط بین طول بند ناف جنین و آپگار هنگام تولد". در این هدف ارتباط طول بند ناف جنین و آپگار هنگام تولد بررسی می شود در نتیجه این هدف تحلیلی است. به عنوان یک اصل برای هر هدف توصیفی یک سؤال و برای هر هدف تحلیلی یک فرضیه مطرح می شود.
اهداف تحقیق
اهداف پژوهش مستقیماً از موضوع پژوهش مشتق می شوند و با ذکر آن ها حدود کار و مراحل رسیدن به هدف روشن می شود. به گونه ای که زیر بنای متدولوژی هر طرح تحقیقاتی با نوشتن اهداف ساخته می شود.
از بخشهای مهم و زیر بنایی برای نگارش پیش نویس طرح تحقیقاتی، بیان مسئله است كه ضمن آشنا نمودن خواننده با موضوع تحقیق در روشن نمودن مراحل بعدی پژوهش مثل اهداف و روش، تاثیر بسیار دارد. در این بخش محقق اطلاعات زمینه ای و ابعاد مختلف موضوع، دلایل انتخاب و فواید ناشی از تحقیق را به روشنی توضیح می دهد تا ایده تحقیق موجه جلوه كند و ضرورت انجام آن احساس شود و اهمیت آن آشكار گردد. بیان مسئله همچنین در ارائه طرح به مسئولین و سازمانهای تامین كننده بودجه و توجیه آنان كاربرد دارد.
اولین قدم برای نوشتن یک پروپوزال انتخاب موضوع است و موضوع باید دارای معیارهایی باشد که خلاصه آنها به شرح زیر است:
معیارهای انتخاب یک موضوع تحقیقاتی چیست؟
دانلود رایگان متن کامل بیش از 450000 پایان نامه الکترونیکی دانشگاه ها ( 512 دانشگاه از 27 کشور اروپایی) برای پژوهشگران، محققان، دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا فراهم شده است.
خلاصه:
این مقاله با اشاره ای به اهمیت مدیریت منابع انسانی در شرکتهای تعاونی . در محیط رقابتی امروز آغاز می شود. در ادامه شماری از پژوهشهای گذشته که روابط مثبت و مهم بین کارکردهای مدیریت منابع انسانی، تعهد کارکنان و عملکرد تجارزی شرکت را کشف نموده اند، بطور اجمالی بررسی می شوند. همچنین این مقاله، فقدان مطالعات میدانی مدیریت منابع انسانی در حوزه تعاونیها را خاطر نشان نموده و با بحثی در خصوص کاربردهای این حوزه برای شرکتهای تعاونی در مالزی پایان می یابد.
نمونه موضوع پایان نامه برای رشته برنامه ریزی درسی و آموزشی
3. تاثیر عوامل فرهنگی در برنامه ریزی درسی
4. تحلیل برنامه های آموزشی ضمن خدمت معلمان و ارائه پیشنهادات برای بهبود کیفی
5. بررسی عوامل موثر در بهبود ارائه دروس وابسته به معارف اسلامی در دانشگاه
مقدمه
پژوهشگر باید متغیر ها را عملیاتی کند تا راهی برای سنجش کمیت مفاهیم ذهنی بیابد و بر پایه صفات خاصی که آن مفاهیم القا می کنند به مقایسه هایی بین پدیده های دنیای واقعی بپردازد ،این روش نسبت دادن اعداد برای بیان ویژگی های یک پدیده را اندازه گیری می نامند. زمانی که متغیرهای تحقیق شناسایی شدند، مشخص میگردد که اندازهگیری همه آنها (مقیاس اندازهگیری) به یک صورت ممکن نمیباشد.
انواع مقیاس های اندازه گیری
مقیاس اسمی
مقیاس ترتیبی یا رتبهای
مقیاس فاصله ای
مقیاس نسبی
مقیاس اسمی
موضوع تحقیق برای محقق بر اساس منابع متعدد مطرح میشود که از جمله آن :
1- کنجکاوی
2- تجارب شخصی
3- مطالعه آثار مکتوب
4- منابع شفاهی
5- متقاضیان تحقیق
1- انواع تحقیق
تحقیقات علمی بر اساس هدف
انواع مقیاس
سوالات و مقیاسها در روش تحقیق ٬ انواع مختلف و با نامهای متفاوت و گهگاه مشابهی یاد میشوند. اما برای تحلیل آماری میتوان به طبقهبندی زیر اشاره نمود.
۱- سوالات بسته
1-1. سوالات دوسویه سوالاتی که دو انتخاب ممکن دارند. مانند وضعیت تاهل.
1-2. سوالات چند جوابی. مانند اینکه از یک نفر پرسیده شود که از بین قورمهسبزی٬ چلوکباب٬ جوجهکباب٬ سوپ و سالاد دو و یا تعداد بیشتری از این خوراکیها را انتخاب کند.
نوشتن مقاله در وب، شما را در معرض دیدگان افراد بسیار زیادی قرار خواهد داد. به این ترتیب با صرف كمترین هزینه ها معروفیت خود را تضمین می كنید. برای این كار تنها نیاز به صرف اندكی زمان و تلاش دارید. نوشتن مقاله در موضوعات دلخواه كار بسیار آسانی است و مراحل معینی دارد.
عده ای برای مجلات و سایت های خود به دنبال محتوای باارزش هستند و صدها نویسنده در انتظارند تا نوشته های خود را روی وب قرار دهند. در انتهای هر مقاله بخشی برای معرفی نویسنده وجود دارد كه برای شما به عنوان یك تبلیغات مجانی عمل می كند.
مقالاتی كه حاوی اطلاعات باارزش هستند و دستورالعمل های خاص ارائه می دهند، عموماً مورد استقبال قرار می گیرند و خوانندگان فراوانی دارند. در اینجا چند نكته در مورد نوشتن مقاله در وب را یادآور می شویم.
چکيده مقاله: Abstract
در مجلات علمی، چکيده مقاله هم معنی خلاصه است. اما در لغت نامه اين دو معنا تعريفیمتفاوت دارند. بعضا در متون علمی هر دو به يک معنی بکار می روند. بطوريکه بعضی مجلات از يک لغت برای هر دو مفهوم استفاده مینمايند، البته اين روش فراگير نيست و بسياری مجلات بين چکيده و خلاصه مقاله تمايز قائل هستند. (معمولا چکيده مقاله ای که قبل از ارسال اصل مقاله برای يک مجله ارسال ميگردد، چکيده مقاله پيشين ناميده ميشود که با چکيدهای که در پايان مجلات آورده ميشود چکيده پسين تفاوت اساسی دارد).
موسسه ISI
موسسه اطلاعات علمی (Institute for Scientific Information): بانک اطلاعات ISI مرکزی برای فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترين مجلات علمی منتشره در دنيا به منظور تبادل اطلاعات ميان پژوهشگران مختلف می باشد. شمار مجلات ISI ثابت نيست. يک مجله ممکن است در يک زمان٬ از مجلات ISI محسوب شود٬ اما به دليل کاهش بار علمي٬ بعداً از ليست مجلات ISI کنار گذاشته شود.
مقدمه
مقاله علمي معمولاً در نتيجه پژوهش منطقي، ژرف و متمركز نظري، عملي يا مختلط، به كوشش يك يا چند نفر در يك موضوع تازه و با رويكردي جديد با جهت دستيابي به نتايجي تازه، تهيه و منتشر ميگردد. (اعتماد و همكاران، 1381، ص2) چنين مقالهاي در واقع گزارشي است كه محقق از يافتههاي علمي و نتايج اقدامات پژوهشي خود براي استفاده ساير پژوهشگران، متخصصان و علاقه مندان به دست ميدهد.
همان طور كه پژوهشگر پيش از اقدام به پژوهش، نيازمند توجه و بررسي يافته هاي علمي پژوهشگران قبل از خود است تا بتواند يافتههاي علمي خود را گسترش بخشد، ديگران نيز بايد بتوانند به يافته هاي پژوهشي او دسترسي پيدا كنند و با استفاده از آنها فعاليتهاي علمي خود را سازمان داده، در ترميم و تكميل آن بكوشند.
چگونه یک پروپوزال بنویسیم؟
اولین قدم برای نوشتن یک پروپوزال انتخاب موضوع است و موضوع باید دارای معیارهایی باشد که خلاصه آنها به شرح زیر میباشد.
معیارهای انتخاب یک موضوع تحقیقاتی چیست؟
1- موضوع باید مناسبت داشته باشد: یعنی جزء اولویتهای بهداشتی و درمانی منطقه بوده و هرچه رنج موجودات مبتلا و عوارض اقتصادی و بهداشتی بالاتر باشد موضوع در اولویت بالاتری قرار میگیرد مثلاً کیست هیداتیک که انتشارش وسیع بوده و تعداد زیادی از موجودات و انسانها به آن مبتلا هستند و در سال خسارات اقتصادی را وارد کرده و روش درمانی برای فرد مبتلا، جراحی است که هزینه بسیار بالایی دارد.